Borddækning
Leder du også efter tingene til din borddækning, så dit spisebord står flot i hverdagen eller til specielle anledninger, hvor du vil invitere gæster. Se det flotte udvalg af tilbehør til din borddækning.
Borddækning og pynt til dit spisebord
Borddækning henviser til måden, hvorpå man kan dekorere et bord med bordservice – såsom spisebord og til servering og spisning. Praksisen med at diktere det nøjagtige arrangement af bordservice har varieret på tværs af kulturer og historiske perioder. Uformelle bordopdækninger har generelt færre redskaber og tallerkener, men bruger et layout baseret på mere formelle indstillinger. Redskaber er arrangeret i rækkefølge og efter den måde, hvor spisestuen vil bruge dem.
I den vestlige del af verden placeres gafler, tallerken, smørkniv og serviet generelt til venstre for middagstallerkenen og knive, skeer, glas med stilke og kopper til højre. I modsætning hertil placerer formelle bordopdækninger i Armenien gaflen til højre for tallerkenen, og ved uformelle borddækninger i Tyrkiet anbringes gaflen til højre for middagstallerkenen, hvis den ikke ledsages af en kniv. Sovseskåle og serveringsskåle, når de bruges, er enten placeret på bordet eller mere formelt, kan de opbevares på et sidebord.
Den uformelle borddækning
I en uformel borddækning bruges færre redskaber og hvor serveringsfadet placeres på bordet. Undertiden placeres koppen og underkoppen på højre side af skeen, cirka 30 cm fra bordkanten. I mindre formelle omgivelser skal servietten ofte være placeret i vinglas.
Den formelle borddækning
Redskaberne til en formel middag placeres cirka 20 cm indad fra kanten af bordet, hvor de alle er placeret enten på den samme usynlige grundlinje eller på den samme usynlige medianlinie. Redskaber i den yderste position skal først bruges for eksempel en suppeske eller en salatgaffel, senere middagsgaflen og middagskniven. Knivene er vendt mod tallerkenen og derover over knivene, også i rækkefølge, hvidvin, rødvin, dessertvin.